Spring naar inhoud

BES Eilanden

Case Identiteitskaart Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES-Eilanden)
Opdrachtgever Multi-Post Nederland / Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Jaar 2010Op 10-10-10 (10 oktober 2010) worden de Nederlandse Antillen als land binnen het Nederlandse Koninkrijk opgeheven. Curacao en Sint Maarten krijgen, in navolging van Aruba, een Status Aparte. De overige drie eilanden, Bonaire, St. Eustatius en Saba worden bijzondere Nederlandse Gemeenten. Uiteraard heeft dat voor de eilanden niet alleen gevolgen op bestuursgebied, maar ook op allerlei dagelijkse zaken.

De munteenheid bijvoorbeeld, verandert. En ook de rijbewijzen en identiteitskaarten. Mult-Post Nederland heeft voor de BES-eilanden het systeem voor de nieuwe identiteitskaart, de sédula, mogen verzorgen. Ieder eiland kan voor de aanvrager binnen een half uur een nieuwe sédula verzorgen. Deze kaart geldt, evenals een paspoort en rijbewijs, als identiteitsbewijs. En er kan mee gereisd worden, binnen de (voormalige Nederlandse) Antillen.

De sédula is een kaart op creditcard formaat, met verschillende features waaronder custom gemaakte fijne-lijnstructuren, microtekst en UV-beelden, die kopiëren bemoeilijken. De kaart wordt, na het personaliseren, afgewerkt met een custom gemaakte holografische folie.

Ook de wapens van de drie eilanden zijn opnieuw getekend en gedigitaliseerd: