Spring naar inhoud

Joh. Enschedé

Case Sample Bankbiljet / Sample Card Irisscan
Opdrachtgever Joh. Enschedé Security Solutions
Jaar 1998
 

.

Joh. Enschedé Security Solutions was een aparte R&D-afdeling binnen het Koninklijke Joh. Enschedé concern. Aan twee van hun projecten heb ik mogen meewerken, met de codenamen ‘Moneypenney’ en ‘Goldeneye’.

Moneypenney was een voorbeeld-bankbiljet met de nieuwste snufjes in drukwerkbeveiliging, waaronder Isogram® en LIFT®. Omdat het biljet op kunststof werd gedrukt, was er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van doorzichtregisters. Omdat Koninklijke Joh. Enschedé er overal ter wereld mee de boer op wilde, lag de grootste uitdaging van het project in het onderwerp van het biljet. Het moest een voor iedereen herkenbaar en betekenisvol thema zijn, waar niemand aanstoot kon nemen. Niet topografisch, historisch of cultureel gebonden dus.

Het werd het thema ‘Pangaea’. Pangaea is het oercontinent waaruit 200 miljoen jaar geleden de huidige werelddelen zijn ontstaan. Prominent aanwezig op het biljet is daarom het portret van Alfred Wegener, de wetenschapper die de theorie in 1915 ontwikkelde. Bovenstaande afbeeldingen zijn de eerste ruwe schetsen van het artwork.

Goldeneye was een pasje op creditcardformaat en bedoeld om op beurzen het nieuwse snufje op het gebied van biometrie te laten zien: irisscans.

Je kon op de beurs je iris laten scannen, waarna deze digitaal werd opgeslagen op het pasje. Deze kon je vervolgens weer laten uitlezen bij een toegangspoortje. Je ziet deze techniek steeds vaker toegepast, onder andere op Schiphol.

.